Maslina je od pamtivijeka prisutna na
Zemlji. Tako su još u mlađe kameno doba naši preci sakupljali plodove divlje
masline, o čemu svjedoče i arheološki nalazi njenih koštica u spiljama, stari
više od
9 000 godina. No, prva su stabla
kultivirana i posađena prije 5-6 tisuća godina na području Mezopotamije, Sirije
i Palestine, odakle se maslina proširila Mediteranom. Tu je, kao jedna od
najstarijih i najvažnijih biljnih kultura, snažno obilježila život ljudi i
postala simbolom toga područja. U tom je podneblju maslina odigrala važnu ulogu
u razvoju civilizacije, prehrani, medicini, ekonomiji, mitologiji, religiji i
umjetnosti. Osim što je postala temelj prehrane, njome se trgovalo i plaćalo,
te liječilo i uljepšavalo. Maslini su se pridavala mnoga simbolička značenja,
pa je, između ostalog, postala simbolom mira, života, obilja, vječnosti,
zdravlja, učenosti i mudrosti. Neobično važna i gotovo besmrtna, u očima ljudi
mogla je nastati samo božanskom voljom, pa su je u mitovima stvarali bogovi, a
u kršćanstvu je, primjerice, simbol Božje providnosti i brige za Božju djecu.
U Bibliji se spominje više od tisuću
puta. U kršćanstvu je simbol Božje providnosti i brige za ljude. Mojsije je
oslobađao ratovanja muškarce, koji su uzgajali masline. Golubica koja se nakon
potopa vratila na Noinu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu kao simbol
pomirenja Boga i ljudi. Na slikama s prikazom ukazanja anđelaGabrijela Djevici
Mariji, vidi se kako anđeo u ruci ima maslinovu grančicu. S mnogo takvih
grančica, narod je proslavio Isusov ulazak u Jeruzalem. Isus se znojio krvavim
znojem na Maslinskoj gori, okružen mnoštvom maslina, a Isusovkriž, bio je po
predaji od maslinova i cedrova drva, golubica koja se nakon potopa vratila na
Noinu arku u kljunu je nosila maslinovu grančicu, znak prestanka srdžbe Božje i
pomirenja s ljudima, što je kasnije preraslo okvire kršćanstva i postalo
općeprihvaćenim simbolom mira.
O značaju masline, njenom porijeklu i uzgoju raspravljali su i pisali
mnogobrojni grčki filozofi, povjesničari i liječnici. Hipokrat je tako
prepisivao maslinovo ulje za više od šezdesetak različitih bolesti i poteškoća
sa zdravljem. Maslina je imala važnu ulogu i u životu antičkih ratnika i
sportaša. Sportaši su se mazali uljem prije vježbanja i natjecanja kako bi svoje
mišiće učinili što elastičnijima i spremnijima za fizičke aktivnosti.
Pobjednicima na olimpijskim igrama i ostalim natjecanjima, ali i uspješnim
vojskovođama, stavljali su se na glavu vijenci od maslinovih grančica. No,
pobjednici u sportskim natjecanjima nisu nagrađivani samo maslinovim vijencima,
već i amforama punim maslinovog ulja.
POVIJEST MASLINARSTVA U DALMACIJI
Prema većini autora organizirana poljoprivreda na našem području počela je s
osnivanjem grčkih naseobina u 4. stoljeću prije naše ere. Tada započinje uzgoj
vinove loze, masline, bajama i smokve. Međutim novija arheološka istraživanja u
Vranjicu kod Splita pokazuju da je maslina bila poznata i prije dolaska Grka.
Naime, u sloju mulja kod Vranjica pronađene su koštice maslina, koje su datirane
u 8., odnosno 9., stoljeće prije naše ere. Postoje mnogobrojni nalazi koji
potvrđuju razvoj maslinarstva i proizvodnju maslinovog ulja, tijekom boravka
Rimljana na ovim područjima. Tako je pronađen kameni mlin za masline iz 1.
stoljeća naše ere u iskopinama antičke Salone. Na lokalitetu Muline, otok
Ugljan, gospodarski dio rimske vile, ima kompletnu uljaru s mlinom, presom i
skladištem maslinovog ulja. Već u ranom srednjem vijeku prvi pravilnici
reguliraju ponašanje u maslinarstvu i proizvodnji maslinovog ulja, što pokazuje
važnost ove grane poljoprivrede. U “Statutu grada Splita”, iz 1312. godine
propisuje se da se na svaki zasađeni vrit (~850 m2) vinograda, mora zasaditi
najmanje 6 maslina. Statut grada Trogira, iz 1322. godine propisuje način branja
maslina i slično Splitskom statutu, da se na svaki zasađeni vrit vinograda mora
zasaditi najmanje 5 maslina. Maslinarstvo se stihijski razvijalo do kraja 19.
stoljeća kada je 1896. u Splitu organizirano kušanje damatinskih, talijanskih i
francuskih maslinovih ulja. Tada su dalmatinska ulja kvalitetom nadmašila
talijanska i francuska ulja. Stoga je Ministarstvo poljoprivrede u Beču
(Hrvatska je tada bila u sklopu Austro-Ugarske) počelo ozbiljnije pomagati
razvoj maslinarstva i uljarstva. Uvidjela se potreba organiziranja proizvođača
tako se već 1899. godine u Povljima na Braču osniva Prva dalmatinska uljarska
zadruga. Od 1907. do 1912. osnovano je više zadruga (Veli Iž, Brusje, Janjina,
Murter itd.) koje su ujedinile u tzv. Centralni ured koji se još nazivao Uljarski
odsjek Zemaljskog gospodarskog vijeća. Centralni ured je izgradio skladište
ulja u Brodarici kod Zadra. Radi se i na modernizaciji prerade tako se 1908.
otvara i prva uljara s hidrauličkim prešama u Zadru. Potkraj 19. stoljeća broj
stabala u Dalmaciji je bio oko 4 milijuna s proizvodnjom od oko 4.500 tona
maslinova ulja s tendencijom pada. Taj trend su promijenile 1922. i 1929.
godina, kada su podbacili urodi skoro svih kultura. Jedino je maslina dala
dobar urod i spasila puk od gladi. Od tada počima lagani uzlazni trend u broju
stabala i količini proizvedenog ulja
Maslinarstvo je, uz vinogradarstvo, najznačajnija grana poljoprivrede u
Dalmaciji. Maslinovo ulje je kroz prošlost značilo opstojnost ljudi na ovim
prostorima. Ekonomsku jer je uz vino bilo značajan izvor prihoda, i fizičku,
jer je bila gotovo jedina masnoća u njihovoj prehrani.